selvennyksiä

Helatorstai on suomalainen juhla

Helatorstai on supisuomalainen juhla

Tiesittekö että helatorstainimitys on käytössä vain Suomessa. Se on alunperin tullut Ruotsista pyhästä, helga torsdag. Muualla se on virallisesti Kristuksen taivaaseenastumispäivä.

Aivan samoin kuin vapullakin on meillä oma tuttavallinen nimi, muualla se on kuivasti Första maj, ensimmäinen toukokuuta. - Ns. asiantuntijathan eivät tällaisia tavallisuuksia yleensä huomaa.

SKS eli Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran nettisivustot jättävät helatorstain luonteen hieman vajavaiseksi. Ja ne ovat sentään tarkoitetut pysyväksi tietolähteeksi vaikkapa medialle.

SKS:n tietopaketin toinen lause kuuluu: "Suomen kielessä sillä on kuitenkin perinteinen, alkujaan ruotsista lainattu nimi, jonka alkuosa hela viittaa ruotsin kielen pyhää tarkoittavaan sanaan helg".

Olisi ollut mukava sanoa, että niin on ainakin myös Virossa. Ja ennen kaikkea SKS:n olisi ollut syytä tietää, että niin ei ole enää Ruotsissa.

Ruotsalainen almanakka sanoo yksiselitteisesti: Kristi himmelsfärds dag. ( Aivan samoin kuin vappukin on (vain) Första maj.).

SKS:n teksti voi siis antaa kuvan, että Ruotsissakin päivä on vielä "pyhä, helga torstai", helatorstai. Mutta ei, vain meillä on helatorstaimme.

Iloitkaamme näistä tuttavallista juhlapäivistä.

 

PS

Aivan samoin muuten meidän vappumme on Viroa lukuunottamatta kuivasti ensimmäinen toukokuuta, 1st of May. Vaikka Ruotsissa aatto on Vallborgsmässoafton, niin itse vapun päivä on första maj Alunperinhän vapun päivän vietto pohjautuu saksalaiseen abbedissa Walburgiin.

 

JK 2  Tämä on osin uusittu laitos, kun alkuperäinen ei ole jostakin syystä jäänyt tänne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän seppovaisanen kuva
Seppo Väisänen

Otsikosta puuttuu i-kirjain tai vaihtoehtoisesti a!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

En olisi huomannut koko virhettä ellet olisi maininnut sitä.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Helatorstaihan oli ja meni jo,entäs sitten tämä helluntai,jota vietämme tänään?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hela, Helluntai ja Helga ovat siitä hauska juhlakolmikko että kaikkien nimen taustalla on ruotsin kielinen helg [helja]. Mutta näiden pyhän päivien lisäksi myös alkuperäiseen kekri perheeseen kuuluivat myös Vappu ja uusivuosi sekä vuoden akselia julistavat juhannus ja joulu, monen pakanallisen juhlan nimeen on otettu vastaava kristillinen nimi ja ne on naamioitu ankarilta kirkon isiltä kristiölisillä vaikutteilla niin että moni nykyeläjä menee arkipyhistä täysin lankaan. Loppu -tai taas tulee ruotsin päivää tarkoittavasta sanasta dag (måndag - maanantai)