selvennyksiä

Radetzky-marssi palveli taantumusta

 

Mikä oikein on Radetzky-marssi. Onko koskaan uudenvuoden konsertin selostuksen yhteydessä sanottu sanaakaan tästä. Mikä on tämä reipas marssi, joka päättää aina uudenvuoden konsertin. Se on murtanut myös taputusvallin eli se on ollut ainoa musiikkiesitys, jonka loppuosaan yleisö saa yhtyä läpyttämällä. Nykyään kielto on kokenut haaksirikon.

Marssi ei kuitenkin ole mikään ”vapausmarssi”, vaikka niin saattaisi luulla. Itse asiassa se on kaikkea muuta eli suorastaan vastakkainen.

Se on isäStraussin 1848 säveltämä sotilasmarssi, ja saa sellaisena soida. Historiaahan ei voi muuttaa. On muistettava myös esim. Marseljeesin verisyys.

Kappaleen nimi viittaa marsalkka Joseph Radetzkyyn, joka saavutti samana vuonna voiton Custozan taistelussa. Joseph Radetzky oli Itävalta-Unkarin imperiumin joukkojen komentaja Pohjois-Italiassa. Vuonna 1848, tuona Euroopan hulluna vuonna italialaiset alkoivat kansakunnan eheyttämisen, joka onnistui sitten 1870. Radetzkyn hallinnon julmuudesta puhutaan paljon, mutta pluspuolelle on pantava se, että hän jätti säveltäjä Verdin rauhaan! Pohjois-Italia, saksalaisittain etelä-Tiroli, italialaisittain Trentino liitettiin sitten ensimmäisen maailmansodan rauhassa 1920 Itävallasta Italiaan.

Tämä selittää sen, että Radetzky-marssi on erittäin suosittu Tirolissa, jossa se päättää kesäisen viikkokonsertin. Orkesteri on lähes joka kylässä, ja eräänä kesänä pelkän itäisen Tirolin musiikkikatselmukseen osallistui 36 soittokuntaa. Itä-Uudellamaalla voi olla tuo määrä peruskouluja, mutta tuskin kolmea enempää soittokuntia, ainakaan kunnon torvisoittokuntia.

Mainittakoon, että Radetzky oli kansallisuudeltaan oikeastaan tsekki. Hän sai ensimmäisen patsaansa Prahaan. Se poistettiin Tsekkos-Slovakian itsenäistyttyä ensimmäisessä maailmansodassa.

Voi sanoa, että Radetzky-marssi oli Wienin kongressin 1815, jossa taantumukselliset keisarit sopivat vakauden ja pysyvyyden säilyttämisestä Napoleonin kumousvuosien pelottamana. Tuossa yhteydessä Salzburg liitettiin Itävaltaan, ja Suomi autonomisena valtakuntana Venäjään!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Mikä oikein on Radetzky-marssi."

- Tämä: tidi-dit-tidi-dit-tidi-dit-tit-tit, tidi-dit-tidi-dit-tidi-dit-tit-tit, tidi-dit-tit-tit, tidi-dit-tit-tit, tidi-dit-tiiiiiiit-tidi-di-dit-tit-tit.

Okei, yleisön pyynnöstä en laula enempää. Jos olisin istua kököttänyt kolme tuntia uudenvuodenkonsertin kotikatsomossa, olisin hyvinkin saattanut hermostua odotetun päätösohjelmanumeron poisjäännistä.